ΚΟ.Σ.Α.Π. - Κ.Υ.ΓΕΩ (CSA)

Τι είναι η Kοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ) ή Κοινοτικά Στηριζόμενη Αγροτική Παραγωγή (ΚOΣΑΠ);

 (Community Supported Agriculture)

Εδώ γίνεται αναφορά στην Κοινοτικά Στηριζόμενη Αγροτική Παραγωγή - ΚΥΓΕΩ (Community Supported Agriculture) όπως ιστορικά έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί τα τελευταία 30 χρόνια σε πολλές χώρες. Υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις και παραλλαγές του συστήματος εξαρτώμενες από γεωγραφικές, κλιματικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες. Όπως π.χ. στις βόρειες χώρες έχουν ξεκάθαρα δυο σεζόν (καλοκαιρινή και χειμερινή), στις νότιες χώρες τείνομε να έχουμε μια συνεχή ενιαία σεζόν για όλο τον χρόνο.


To ΚOΣΑΠ ή ΚΥΓΕΩ  είναι ένα συνδρομητικό πρόγραμμα όπου τα μέλη προκαταβάλουν τα χρήματά τους για τη σεζόν, ώστε να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας της γεωργικής παραγωγής. Συμμερίζονται τα ρίσκα και τα οφέλη της συγκομιδής με τους αγρότες, με αντάλλαγμα την εβδομαδιαία διανομή φρέσκων, ντόπιων, εποχιακών βιολογικών λαχανικών.


Τι περιλαμβάνει το «καλάθι» μου; Ένα καλάθι περιλαμβάνει 7-10 διαφορετικές ποικιλίες λαχανικών την εβδομάδα. Ενώ δεν έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε τα είδη και να επιλέξετε τις ποσότητες που θα παραλάβετε, σας παρέχεται σημαντική ποσότητα και  ποικιλία με το πλεονέκτημα της «αφρόκρεμας» της συγκομιδής, συμπεριλαμβανομένων και ποικιλιών που δε θα βρείτε στη λαϊκή της γειτονιάς σας. Δείτε τον κατάλογο των καλλιεργειών που αναπτύσσονται στο κάτω μέρος της σελίδας για να πάρετε μια ιδέα για το τι μπορεί να περιλαμβάνει το μερίδιό σας. Πως διαφοροποιείται το περιεχόμενο στη διάρκεια της σεζόν; Το εβδομαδιαίο καλάθι αντικατοπτρίζει την εποχική καλλιέργεια και η ποικιλία των προϊόντων ποικίλλει καθώς η σεζόν προχωρά. Τα «καλάθια» την Άνοιξη περιέχουν πολύ μαρούλι, σπανάκι και άλλα πράσινα καθώς και σπαράγγια,  βότανα,  κρεμμυδάκια και πρώιμα γογγύλια, καρότα, και ραπανάκια. Στο τέλος του καλοκαιριού περιλαμβάνονται πολλές από τις καλλιέργειες καρποφορίας, όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, και πεπόνια. Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τα χορταρικά κατά τη διάρκεια όλης της σεζόν. Η πρώτη και η τελευταία εβδομάδα της σεζόν παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ρίσκο λόγω του ψυχρού καιρού και οι εβδομαδιαίες παραδόσεις μπορεί να είναι ελαφρύτερες. Ωστόσο, θα αποζημιωθείτε στην ακμή της καλλιεργητικής περιόδου με τη μεγάλη αφθονία και την ποικιλία.
Φώτο τσάντας λαχανικών το 2013 και 2014

Πόσα άτομα καλύπτει ένα «καλάθι» ;
Στόχος μας είναι να παρέχουμε όση ποσότητα αισθανόμαστε ότι μια μέση οικογένεια ή ένα ενθουσιώδη άτομο μπορεί να καταναλώσει. Εκτιμούμε ότι είναι αρκετό για 2-4 άτομα, αλλά, βεβαίως, ο καθένας τρέφεται διαφορετικά. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να μοιράσουν τα περιεχόμενα του «καλαθιού» τους, ανάλογα με τις ανάγκες τους, αλλά η ευθύνη για την εξεύρεση εταίρου και το μοίρασμα της παραγωγής θα είναι δική σας.

Πόσο κοστίζει;
Έχουμε τρία σχέδια συμμετοχής:

ΣΧΕΔΙΟ Α, ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Υπάρχει η δυνατότητα δοκιμαστικής περιόδου για το ξεκίνημα της γνωριμίας με μια ομάδα ΚΟΣΑΠ ΚΥΓΕΩ Λαχανικών με το εβδομαδιαίο καλάθι να πληρώνεται με την παράδοση.
  ΣΧΕΔΙΟ Β:  κόστος συμμετοχής για ένα μήνα είναι 40 ευρώ (10 ευρώ την εβδομάδα για 4 εβδομάδες).
ΣΧΕΔΙΟ Γ:  κόστος συμμετοχής για όλη τη σεζόν του ενός χρόνου είναι ενδεικτικά 450 ευρώ (10 ευρώ την εβδομάδα καθ’ όλο το έτος - διαμορφώνεται ανάλογα).
Η δέσμευση σε ένα πρόγραμμα προπληρωμής βοηθά σημαντικά τον σωστό προγραμματισμό, την συνεχή ροή των παραδόσεων, την αποφυγή ακύρωσης των παραδόσεων αν η συμμετοχή είναι μικρή και διευκολύνει λογιστικά όλους μας.


Που μπορώ να παραλάβω το «καλάθι» μου;
Η παραλαβή γίνεται σε κεντρικές πλατείες, στέκια, γειτονιές από τα μέλη που απαρτίζουν τις κατά τόπους ομάδες, κάθε εβδομάδα την ίδια ημέρα και ώρα κατόπιν συνεννοήσεως με τον παραγωγό. Συνήθως γίνεται τις απογευματινές ώρες 6-8μμ. Περισσότερες πληροφορίες κοινοποιούνται από τις κατά τόπον ομάδες.

Τι γίνεται αν πάω  διακοπές ή δυσκολεύομαι να παραλάβω το μερίδιο μου;

Ζητήστε από ένα άλλο μέλος της ομάδας να πάρει για σας το καλάθι, ή από έναν φίλο σας να απολαύσει τα δικά σας λαχανικά (ίσως τον μετατρέψετε σε μέλος για το επόμενο έτος). Διαφορετικά, το μερίδιό σας μπορεί να διατεθεί σε τράπεζα τροφίμων για κοινωφελείς σκοπούς (αυτό προ-αποφασίζεται ελευθέρα από την κάθε ομάδα και εξουσιοδοτούνται οι εθελοντές-διαχειριστές της ομάδας να πράξουν). Συχνά οι ομάδες ΚΟΣΑΠ - ΚΥΓΕΩ  εμφανίζουν τοπική κοινωφελή φιλανθρωπική δράση.

Κι αν υπάρχει κάτι που δεν μου αρέσει ή θέλω περισσότερα από ότι δίνεται στο μερίδιο μου;

Θα έχουμε ένα καλάθι ανταλλαγής για τους ανθρώπους που προτιμούν να ανταλλάξουν τα ανεπιθύμητα προϊόντα, ενώ επιπλέον ποσότητα λαχανικών μπορεί να αγοραστεί  πέρα από το μερίδιό σας, εάν η διαθεσιμότητα το επιτρέπει. Είμαστε πάντα ανοικτοί σε προτάσεις για τον τρόπο διαμοιράσματος για να καλυφθούν οι ανάγκες σας. Αλλά, την ίδια στιγμή, προσπαθούμε να βρούμε μια μέση προσέγγιση που ευχαριστεί την πλειοψηφία, από τη στιγμή που καθένας έχει διαφορετικά γούστα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ΚOΣΑΠ - ΚΥΓΕΩ απαιτεί ευελιξία και επινοητικότητα από την πλευρά σας.
Θέλουμε η όλη διαδικασία να είναι όσο πιο απλή, εύκολη, κατανοητή και ευχάριστη γίνεται για όλους μας (καταναλωτές και παραγωγούς).Αυτό βοηθάει στην καλή λειτουργικότητα και βιωσιμότητα των ΚΟΣΑΠ- ΚΥΓΕΩ  ομάδων.

Τι θα κάνω με όλα αυτά τα «νέο-ανακαλυφθέντα»  λαχανικά;

Θα παρέχουμε συνταγές στην ιστοσελίδα μας για να σας βοηθήσουμε να μάθετε να χρησιμοποιείτε όσα λαχανικά σας φαίνονται πρωτόγνωρα. Επίσης, θα στέλνουμε εβδομαδιαία e-mail πριν από την παραλαβή, που θα σας ενημερώνει για το τι θα περιέχει το «καλάθι» σας για την τρέχουσα εβδομάδα ώστε να προγραμματίσετε καλύτερα τα άλλα ψώνια σας. Επισκεφθείτε το blog μας.

Γιατί να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ΚOΣΑΠ-ΚΥΓΕΩ;

Ένας από τους καλύτερους λόγους για να συμμετέχετε είναι η λίστα ωφελημάτων που ακολουθεί:
Προσωπική Υγεία - τα τρόφιμα είναι υγιεινά επειδή είναι εποχιακά και φρέσκα, συνήθως συλλέγονται και παραδίδονται την ίδια ημέρα. Μερικά μέλη ίσως παρατηρήσουν ότι λαμβάνουν περισσότερα από ό, τι θα αγόραζαν, αλλά αυτό τους αναγκάζει να τρώνε περισσότερο υγιεινά και πραγματικά το εκτιμούν.
Οικονομία - Μπορείτε να έχετε μια σημαντική εξοικονόμηση πάνω στην τιμή που θα πληρώνατε για τα ίδια προϊόντα στη λαϊκή αγορά ή στο σουπερμάρκετ. Με την υποστήριξη μιας τοπικής επιχείρησης ενισχύετε την ντόπια παραγωγή και τα χρήματα κυκλοφορούν και παραμένουν στον τόπο σας.
Επισιτιστική Ασφάλεια - Η στήριξη των τοπικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων εξασφαλίζει ότι οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα παραμείνουν στην κοινότητα, κάτι που ωφελεί το τοπίο, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα των τοπικών προϊόντων και στο μέλλον.
Περιβαλλοντική υγεία – Τα τοπικά και εποχιακά τρόφιμα χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα για τις μεταφορές και τα τρόφιμα που καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο ενισχύουν την απομάκρυνση των δραστικών χημικών ουσιών από το περιβάλλον.
Κοινωνικοί δεσμοί - Γνωρίστε τους αγρότες για να ξέρετε από πού προέρχεται η τροφή σας. Γίνετε μέρος μιας διατροφικής επανάστασης!

Τι γίνεται με τον εθελοντισμό ή την επίσκεψη των αγροκτημάτων;

Χαιρετίζουμε επισκέπτες κάθε χρόνο για να βοηθήσουν με τη δουλειά ή απλά να απολαύσουν τα αγροκτήματά μας. Θέλουμε τα μέλη μας να αισθάνονται το αγρόκτημα σα να τους ανήκει, αλλά εκτιμούμε μια τηλεφωνική επικοινωνία πρώτα. Διοργανώνουμε μαζί με τον ένα παραγωγό μας μια ετήσια οίκο-γιορτή στα μέσα του Ιουνίου - ένα γεγονός που δεν πρέπει να χάσετε!

Καλλιεργητικές πρακτικές και η φιλοσοφία μας
Η χρήση του όρου «βιολογικό» απαιτεί την πιστοποίηση σύμφωνα με κανονισμούς. Η πιστοποίηση αυτή είναι ακριβή για ένα μικρό αγρόκτημα. Ως εκ τούτου, ο όρος «βιολογικό» δεν χρησιμοποιείται για να περιγράψει μεθόδους καλλιέργειας του αγροκτήματος, αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι όλες οι καλλιέργειες αναπτύσσονται χωρίς συνθετικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η γη αντιμετωπίζεται υπεύθυνα για την ευημερία του περιβάλλοντος και της κοινότητάς μας. Καλωσορίζουμε τους επισκέπτες να έρθουν και να μας ελέγξουν.

Σε ποια φάση βρίσκεται το πρόγραμμα;   
Το 2010-11 ξεκίνησε η εθελοντική μας πρωτοβουλία με παρουσιάσεις και προβολή της Κοινοτικά Στηριζόμενης Αγροτικής Παράγωγης (ΚΟΣΑΠ) - (ΚΥΓΕΩ) σε οικολογικές ομάδες και γιορτές (ομάδα Οικολογικά-Χωριά Οκτώβριος 2010 και Οίκο-γιορτή Μαραθώνα Μάιος 2011).   
Το 2011-2 ξεκίνησαν τρεις ομάδες στο Χαλάνδρι, στα Βριλήσσια και στο Παγκράτι με 20-30 συμμετοχές καλάθια λαχανικών ανά ομάδα και με ένα βιολογικό προμηθευτή παραγωγό.
Το 2012-3 οι ομάδες έγιναν τέσσερις σε Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Παγκράτι και Θησείο με 20-35 συμμετοχές για καλάθια λαχανικών ανά ομάδα και με δυο προμηθευτές βιολογικούς παραγωγούς και περιοδικά με άλλους δυο βιολογικούς παραγωγούς με φρούτα .
Μετά από δυο χρόνια λειτουργίας των ομάδων ΚΟΣΑΠ - ΚΥΓΕΩ μπορούμε να πούμε ότι η πρωτοβουλία μεγαλώνει και αγκαλιάζεται από περισσότερους ενδιαφερόμενους καταναλωτές και παραγωγούς. Σιγά-σιγά βλέπουμε την δυναμική ανάπτυξη της Κοινοτικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (CSA) στην Ελλάδα που καθορίζεται από τους καταναλωτές (τις διατροφικές και αγοραστικές συνήθειες τους), από τους εθελοντές συντονιστές των ομάδων καταναλωτών και από τους ίδιους τους παραγωγούς με πολυκαλλιέργειες όλο τον χρόνο, αντίληψη διατροφικών συνηθειών για ισορροπημένο καλάθι, συντονισμό με τις ομάδες για παραδόσεις και επαρκή βιολογικά προϊόντα σε καλές προσφορές. Επίσης η δυναμική ανάπτυξης καθορίζεται από την ανθρώπινη γνωριμία και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που χρειάζεται να αναπτυχτούν μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων. Αυτό το προωθούμε με επισκέψεις και γιορτές στα κτήματα των παραγωγών μας. Τον Ιούνιο 2013 κάναμε επίσης στο κτήμα του Θοδωρή Αρβανίτη την πρώτη ανοικτή συνάντηση όλων των ομάδων και ενδιαφερόμενων για την Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία.  
To 2013-14 συνεχίσαμε οι τέσσερες ομάδες στο Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Παγκράτι και Θησείο με δυο βιολογικούς παραγωγούς. Επίσης άρχισαν παραδόσεις και σε άλλες συνοικίες, όπως Κηφισιά, Αμαρούσιο, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Αλιμος, Κυψέλη, Εξάρχεια, Γκύζη.

Το  2014-15 συνεχίσαμς οι τέσσαρες ομάδες στο Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Παγκράτι και Θησείο με δυο βιολογικούς παραγωγούς. Επίσης θα συνεχιστούν οι μικρότερες παραδόσεις και στις άλλες συνοικίες, όπως Κηφισιά, Αμαρούσιο, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Άλιμο, Παλαιό Φάληρο, Κυψέλη, Εξάρχεια, Γκύζη. Όπως αναφέρθηκε μεγάλη βοήθεια ήρθε και από τους ίδιους τους παραγωγούς που αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία και την στηρίζουν με συνδυαστικές παραδόσεις μικρότερου αριθμού καλαθιών αλλά σε περισσότερες κοντινές γειτονιές. Έτσι μπορούν να αρχίσουν νέες ομάδες από 5 καλάθια αντί των 20 καλαθιών που αρχικά ήταν αναγκαίο, αρκεί να είναι συνδυαστικά κοντά σε τις άλλες υπάρχουσες ομάδες. Το καλάθι συνεχίζει περιλαμβάνει πάνω από 7-8+ κιλά βιολογικά εποχιακά λαχανικά. Τα λαχανικά παραδίδονται σε τσάντες που επιστρέφονται την επομένη φορά άδειες ενώ παίρνουμε τις γεμάτες τσάντες. 
Το αντίτιμο είναι 10 ευρώ για την πρώτη φορά γνωριμίας και πληρώνεται με την παράδοση. Στην συνεχεία, και στόχος φέτος είναι η προπληρωμή των 40 ευρώ για τα 4 καλάθια του μήνα (θα διασφαλίζεται για τον επόμενο μήνα αν κάποιος δεν παραλαμβάνει κάποιο καλάθι). Η προπληρωμή γίνεται κατευθείαν στον παραγωγό για να αποφεύγεται η χρηματική συναλλαγή στον δρόμο. Ο διακινητής του παραγωγού θα κάνει μόνο παραδόσεις προπληρωμένων καλαθιών.


Συνεχίζουμε και φέτος για 6η χρονιά την συνεργασία μας
με δυο τοπικούς βιολογικούς παραγωγούς από τα Κιούρκα και τον Μαραθώνα

που μας παραδίδουν εβδομαδιαίο καλάθι των λαχανικών


Οι παραδόσεις γίνονται απογευματινές-βραδινές ώρες (6-9μμ).
Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας φέρουμε σε επαφή με τον συντονιστή της περιοχή σας.
Οι περιοχών των ομάδων ΚΟΣΑΠ- ΚΥΓΕΩ
Δευτέρα  -  Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Παράδεισος Αμαρουσίου, Κηφισιά
Τρίτη  -  Παγκράτι, Θησείο, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη
Τετάρτη  -  Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Άλιμο
Πέμπτη  -   Εξάρχεια, Κυψέλη, Γκύζη,
Παρασκευή  -  Ηλύσια, Εξάρχεια, Κυψέλη

Από τους Αγροναύτες, ο Θωμάς Άνεμος (μέλος της ομάδας Χαλανδρίου), συνεχίζει να μοιράζεται την εμπειρία του με νέες ομάδες καταναλωτών και με όποιους βιολογικούς παραγωγούς θέλουν να συμμετέχουν. Επικοινωνήστε μαζί του.

Θωμάς Άνεμος
email: thomas_anemos@yahoo.com


Υπάρχει εμπορική συναλλαγή μεταξύ μας;
Το δίκτυο ΑΓΡΟΝΑΥΤΕΣ δρα μόνο ως διακινητικός κόμβος και όχι ως επιχείρηση. Στην ουσία δεν υπάρχει καμία απολύτως εμπορική συναλλαγή μεταξύ μας. Οι αγρότες δέχονται μια συνεισφορά σε μορφή χορηγίας για τη δραστηριότητα τους και σε αντάλλαγμα προσφέρουν τα προϊόντα τους ως δώρο στους καταναλωτές. Επίσης οι καταναλωτές μπορούν να προπληρώνουν τα προϊόντα κατευθείαν στον παραγωγό και μετά να παραλαμβάνουν τα προϊόντα του. Πολλοί αγρότες-παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να εκδώσουν και απόδειξη λιανικής πώλησης.


Πώς να ξεκινήσεις μια νέα ομάδα ΚΟΣΑΠ-Λαχανικών?

Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει μια ομάδα ΚΟΣΑΠ-Λαχανικών στην γειτονιά του. Οι Αγροναύτες στηρίζουν τις νέες ομάδες για να ξεκινήσουν και σε άλλες γειτονιές. Ο Θωμάς Άνεμος κάνει εθελοντικά παρουσιάσεις και εξηγήσει την λειτουργία της Κοινοτικά Στηριζόμενης Αγροτικής Παραγωγής ΚΟΣΑΠ - ΚΥΓΕΩ. Επίσης μοιράζεται την εμπειρία του πώς να ξεκινήσετε μια νέα ομάδα. Κάθε ομάδα χρειάζεται να έχει περίπου 20 συμμετοχές, αλλά δοκιμαστικά μπορεί να ξεκινήσει και με λιγότερες συμμετοχές.

 

Διαβάστε περισσότερα για την Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία εδώ