Ποιοί είμαστε


Η κρίση που όλοι βιώνουμε, αν και δεν έχει άμεση σχέση με την παραγωγή των αγροτικών αγαθών , επηρεάζει αρνητικά τις τιμές τους, επιβαρύνοντας για μια ακόμα φορά τους τελικούς καταναλωτές και εξαθλιώνοντας τους παραγωγούς. Η παραγωγή καθώς και η διανομή των προϊόντων έχει αποδειχθεί ότι στηρίζεται σε ένα σύστημα μεσαζόντων, οι οποίοι κερδοσκοπούν βασιζόμενοι στην αποξένωση του παραγωγού από τον καταναλωτή. Η εντατικοποίηση της παραγωγής, σε συνδυασμό με την υπεραστικοποίηση, έχουν υποκαταστήσει τη σχέση παραγωγού-καταναλωτή με ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα. Τα όποια οφέλη αυτού του συστήματος αρχίζουν να φαντάζουν μηδαμινά μπροστά στα εμφανή πλέον μειονεκτήματα τιμής και ποιότητας των τροφίμων που φτάνουν στα χέρια μας.
Συμμετέχοντας στο αλληλέγγυο εμπόριο σπάμε ενεργά την παρασιτική δράση των μεσαζόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το προφανές όφελος για τον καταναλωτή: αυτό της μικρότερης τιμής. Ταυτόχρονα όμως, η ουσιαστική επαφή με τον παραγωγό είναι και η καλύτερη δυνατή εγγύηση της ποιότητας, αφού κανένας οργανισμός πιστοποίησης δε μπορεί να υποκαταστήσει τις ανθρώπινες σχέσεις εμπιστοσύνης.

Η ομάδα ΑΓΡΟΝΑΥΤΕΣ έχει συστήσει ένα δίκτυο αγροτών-καταναλωτών που σα σκοπό έχει να εξελιχθεί σε έναν κόμβο σύνδεσης των παραγωγών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους καταναλωτές.

Οι ανθρωποι που συμμετεχουμε, δεν ειμαστε ολοι αγροτες, απλα συνεισφερουμε ο καθενας απο το πόστο του για να εξυπηρετησουμε και τους αγροτες και τους τελικους καταναλωτες. Το σημαντικοτερο ειναι οτι προσπαθουμε να προωθησουμε με τις δρασεις μας την διατροφικη αυταρκεια.

Τα λαχανικά που προσφέρονται ποικίλουν ανάλογα με την εποχή, ενώ για τα τρόφιμα υπαρχει πλήρης διαθεσιμότητα.

Διαθέτουμε τριών ειδών δραστηριότητες:

Α. Διάθεση προϊόντων παραγωγών από Πελοπόννησο, που δεν λειτουργει εβδομαδιαια αλλα με την συμπληρωση μινιμουμ ποσοτητας παραγγελιας διαθεσιμων προιοντων.
(Όλα τα προϊόντα προέρχονται από μικρής κλίμακας αγροκαλλιεργητές της Πέλοποννήσου (νομοί Λακωνίας, Αρκαδίας και Κορινθίας) που εμπιστευόμαστε λόγω των επιλογών τους για παραγωγή δίχως φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Στην πραγματικότητα τα προϊόντα πιστοποιoύνται απο τους ίδιους τους αγρότες και τους καταναλωτές που συμμέτέχουν ήδη στο δίκτυό μας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ποιοτικά ανώτερα τρόφιμα σε ανταγωνιστικές τιμές).

Β. Ομάδες ΚΟΣΑΠ-Λαχανικών από τοπικούς βιοκαλλιεργητές της Αττικής που λειτουργούν σε εβδομαδιαία συνδρομητική βάση.
Οι Αγροναυτες στηρίζουν την δημιουργία ομάδων ΚΟΣΑΠ-Λαχανικών με ομιλίες, παρουσιάσεις και αρχική οργάνωση, αλλά οι ομάδες λειτουργούν ανεξάρτητα και αυτόνομα από τους εθελοντές διοργανωτές της κάθε ομάδας. Αν θέλετε υποστήριξη για να ξεκινήσετε μια ομάδα ΚΟΣΑΠ-Λαχανικών δείτε εδώ. Αυτήν την στιγμή αναπτύσσονται ομάδες στο λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά η όλη ιδέα μπορεί κάλλιστα να υιοθετηθεί και σε επαρχιακές πόλεις αξιοποιώντας τους τοπικούς παραγωγούς.


Γ. Διαχείριση και ανάπτυξη συνεργατικού λαχανόκηπου που ευελπιστεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα αειφόρου καλλιέργειας της γης και να μας παρέχει καθαρή τροφή. Ο λαχανόκηπος μας βρίσκεται στον Ασωπό του δήμου Μονεμβασίας και καλωσορίζει εθελοντές και νέους καλλιεργητές που χρησιμοποιούν μεθόδους καλλιέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία μας. Σκοπός μας είναι να φιλοξενήσουμε όχι μόνο  ντοματιές και πιπεριές αλλά και ανθρώπους που επιθυμούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους. Κύριος στόχος μας είναι η καλλιέργεια ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών και η λειτουργία τράπεζας σπόρων ενταγμένη στο δίκτυο ανταλλαγής «Το Πελίτι», ως απάντηση στη εμπορευματοποίηση της διατροφής μας και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Εγγραφές στο πρόγραμμα Kοινοτικά Στηριζόμενης Αγροτικής Παραγωγής (ΚΟΣΑΠ) έχουν ήδη ξεκινήσει ( δείτε το ομάδες  καταναλωτών ). Μπορείτε επίσης παράλληλα αλλά και ανεξάρτητα από το ΚΟΣΑΠ, να κάνετε μεμονωμένες παραγγελίες από τα διαθέσιμα προϊόντα μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Τηλ. 6980.358.038