Λίγα λόγια για το Συμμετοχικό Σύστημα Πιστοποίησης
Μπορούν να υπάρξουν (βιολογικά) προϊόντα εγγυημένης ποιότητας χωρίς να πιστοποιούνται από τρίτους φορείς;
Τα Συστήματα Συμμετοχικής Εγγύησης είναι «τοπικά συστήματα διασφάλισης της ποιότητας, που πιστοποιούν τους παραγωγούς με βάση την ενεργό συμμετοχή των ενδιαφερομένων και βασίζονται σε ένα υπόβαθρο εμπιστοσύνης, κοινωνικών δικτύων και ανταλλαγής γνώσεων» (IFOAM, 2008) .
Παρέχουν μια καινοτόμα λύση όπου η επαλήθευση της βιολογικής ποιότητας ενός προϊόντος ή μιας διαδικασίας δεν συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων. Πρωτεύον ρόλο έχουν οι από κοινού διαφανείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η συλλογική ευθύνη, με άμεση συμμετοχή των παραγωγών και των καταναλωτών απευθείας στην αξιολόγηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων από ομοίους των.
Η ανάγκη για αλλαγή του διατροφικού συστήματος έχει οδηγήσει τους βιοκαλλιεργητές, καταναλωτές και τις οργανώσεις που στηρίζουν τα δίκτυά τους, να αναπτύξουν εναλλακτικά και συμπληρωματικά εργαλεία προς την πιστοποίηση από τρίτα μέρη. Στην Ευρώπη ως «βιολογικό» επιτρέπεται να χαρακτηρίζεται μόνο ένα προϊόν πιστοποιημένο από τρίτα μέρη καθώς το ρυθμιστικό περιβάλλον δεν ευνοεί άλλη εναλλακτική. Παρόλα αυτά, οι πρωτοβουλίες PGS εξαπλώνονται και στην Ευρώπη, λόγω του γεγονότος ότι πολλές ομάδες παραγωγών και καταναλωτών επιδιώκουν πιο ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης και εξετάζουν εναλλακτικά συστήματα πιστοποίησης για τις τοπικές αγορές. Τα Συμμετοχικά Συστήματα Πιστοποίησης σε συνδυασμό με τη Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία γίνονται όλο και περισσότερο ένα ελκυστικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των περιορισμών που αντιμετωπίζει το βιολογικό κίνημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου