Oμάδες ΚΟΣΑΠ- ΚΥΓΕΩ


ΑΓΡΟΝΑΥΤΕΣ Δίκτυο καταναλωτών-αγροτών
Δραστηριότητα: Ομάδες ΚΟΣΑΠ- ΚΥΓΕΩΛαχανικών
από τοπικούς βιοκαλλιεργητές της Αττικής που λειτουργούν
με εβδομαδιαία συνδρομητική βάση.

** Καλωσορίζουμε **
Νέους παραγωγούς & Νέες ομάδες καταναλωτών
που ενδιαφέρονται να ενταχθούνε σε δίκτυο ΚΟΣΑΠ

(Τελευταία ενημέρωση σελίδας  Σεπτέμβριος 2014)

Το 2010-11 ξεκίνησε η εθελοντική μας πρωτοβουλία με παρουσιάσεις και προβολή της Κοινοτικά Στηριζόμενης Αγροτικής Παράγωγης (ΚΟΣΑΠ-ΚΥΓΕΩ) σε οικολογικές ομάδες και γιορτές (ομάδα Οικολογικά-Χωριά Οκτώβριος 2010 και Οίκο-γιορτή Μαραθώνα Μάιος 2011).   
Το 2011-12 ξεκίνησαν τρεις ομάδες στο Χαλάνδρι, στα Βριλήσσια και στο Παγκράτι με 20-30 συμμετοχές καλάθια λαχανικών ανά ομάδα και με ένα βιολογικό προμηθευτή παραγωγό.
Το 2012-13 οι ομάδες έγιναν τέσσαρες σε Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Παγκράτι και Θησείο με 20-35 συμμετοχές για καλάθια λαχανικών ανά ομάδα και με δυο προμηθευτές βιολογικούς παραγωγούς και περιοδικά με άλλους δυο βιολογικούς παραγωγούς με φρούτα.
Το 2013-14 οι ομάδες πολλαπλασιάσθηκαν σε πολλές γειτονιές (δες παρακάτω) κυρίως από την πρωτοβουλία ενός από τους δυο παραγωγούς μας να δεκτή και να οργανώνει μικρότερες σε αριθμό (5 καλάθια) παραδόσεις σε περισσότερες γειτονιές που δεν έχουν συντονιστή καταναλωτών.

To 2014-15 συνεχίσαμε οι τέσσαρες ομάδες στο Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Παγκράτι και Θησείο με δυο βιολογικούς παραγωγούς. Επίσης θα συνεχιστούν οι μικρότερες παραδόσεις και στις άλλες συνοικίες, όπως Κηφισιά, Αμαρούσιο, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Άλιμο, Παλαιό Φάληρο, Κυψέλη, Εξάρχεια, Γκύζη. Όπως αναφέρθηκε μεγάλη βοήθεια ήρθε και από τους ίδιους τους παραγωγούς που αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία και την στηρίζουν με συνδυαστικές παραδόσεις μικρότερου αριθμού καλαθιών αλλά σε περισσότερες κοντινές γειτονιές. Έτσι μπορούν να αρχίσουν νέες ομάδες από 5 καλάθια αντί των 20 καλαθιών που αρχικά ήταν αναγκαίο, αρκεί να είναι συνδυαστικά κοντά σε τις άλλες υπάρχουσες ομάδες. Το καλάθι συνεχίζει περιλαμβάνει πάνω από 7-8+ κιλά βιολογικά εποχιακά λαχανικά. Τα λαχανικά παραδίδονται σε τσάντες που επιστρέφονται την επομένη φορά άδειες ενώ παίρνουμε τις γεμάτες τσάντες. Το αντίτιμο είναι 10 ευρώ για την πρώτη φορά γνωριμίας και πληρώνεται με την παράδοση. Στην συνεχεία, και στόχος φέτος είναι η προπληρωμή των 40 ευρώ για τα 4 καλάθια του μήνα (θα διασφαλίζεται για τον επόμενο μήνα αν κάποιος δεν παραλαμβάνει κάποιο καλάθι). Η προπληρωμή γίνεται κατευθείαν στον παραγωγό για να αποφεύγεται η χρηματική συναλλαγή στον δρόμο. Ο διακινητής του παραγωγού θα κάνει μόνο παραδόσεις προπληρωμένων καλαθιών.

Επίσης έχουμε και παραγωγό με φρούτα που μας επισκέπτεται τις ίδιες ώρες παράδοσης με τα καλάθια των λαχανικών. Ενημερωθείτε επί τόπου για την διαθεσιμότητα.
Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας των ομάδων ΚΟΣΑΠ μπορούμε να πούμε ότι η πρωτοβουλία μεγαλώνει και αγκαλιάζεται από περισσότερους ενδιαφερόμενους καταναλωτές. Θα θέλαμε να πούμε το ίδιο και για περισσότερους παραγωγούς αλλά αυτό δεν έχει γίνει και είναι άμεση επιδίωξη για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος ΚΟΣΑΠ. Σιγά-σιγά βλέπουμε την δυναμική ανάπτυξη της Κοινοτικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (CSA) και στην Ελλάδα που καθορίζεται από τους καταναλωτές (τις διατροφικές και αγοραστικές συνήθειες τους), από τους εθελοντές συντονιστές των ομάδων καταναλωτών και από τους ίδιους τους παραγωγούς με πολυκαλλιέργειες όλο τον χρόνο, αντίληψη διατροφικών συνηθειών για ισορροπημένο καλάθι, συντονισμό με τις ομάδες για τις παραδόσεις και για επαρκή βιολογικά προϊόντα σε καλές προσφορές. Επίσης η δυναμική ανάπτυξης καθορίζεται από την ανθρώπινη γνωριμία και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που χρειάζεται να αναπτυχθούν μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων. Αυτό το προωθούμε με επισκέψεις και γιορτές στα κτήματα των παραγωγών μας. Τον Ιούνιο 2013 και τον Ιούνιο 2014 κάναμε στο κτήμα του ενός από τους παραγωγούς μας την πρώτη και δεύτερη ανοικτή συνάντηση-γιορτή όλων των ομάδων και των ενδιαφερόμενων για την Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία. Ο δεσμός της ετήσιας γιορτής και γνωριμίας φαίνεται να καθιερώνεται.

Οι παραδόσεις γίνονται απογευματινές-βραδινές ώρες (6-9μμ).
Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας φέρουμε σε επαφή με τον συντονιστή της περιοχή σας.
Οι περιοχών των ομάδων ΚΟΣΑΠ:
Δευτέρα  -  Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Παράδεισος Αμαρουσίου, Κηφισιά
Τρίτη  -  Παγκράτι, Θησείο, Π. Φάληρο, Ν. Σμύρνη
Τετάρτη  -  Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Άλιμο
Πέμπτη  -   Εξάρχεια, Κυψέλη, Γκύζη,
Παρασκευή  -  Ηλύσια, Εξάρχεια, Κυψέλη

ΠΑPΟΥΣΙΑΣΕΙΣ του ΚΟΣΑΠ σε νέες ομάδες και παραγωγούς
Από τους Αγροναύτες, ο Θωμάς Άνεμος (μέλος και της ομάδας του Χαλανδρίου), συνεχίζει να μοιράζεται εθελοντικά την εμπειρία του με νέες ομάδες καταναλωτών και βιολογικών παραγωγών που θέλουν να συμμετέχουν. Μπορεί να κάνει μια μισάωρη παρουσίαση με προτζεκτορ και να απαντήσει στα ερωτήματα των ενδιαφερόμενων. Επικοινωνήστε μαζί του.

Εκ μέρους των Αργοναυτών
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και την στήριξης σας.
Θωμάς Άνεμος
email: thomas_anemos@yahoo.com


Φώτο του καλαθιού λαχανικών το 2013 και 2014


ΑΓΡΟΝΑΥΤΕΣ Δίκτυο καταναλωτών-αγροτών


Ομάδα ΚΟΣΑΠ Χαλανδρίου
Κοινοτικά Στηριζόμενη Αγροτική Παραγωγή
Κάθε ομάδα είναι ανεξάρτητη και αυτοδιαχειριζόμενη.
Εδώ δίνεται ενδεικτικά η φόρμα λειτουργίας της ομάδας Χαλανδρίου.

Οι παραδόσεις γίνονται Δευτέρα απόγευμα 8-8:30μμ σε κεντρικό σημείο
μεταξύ πλατειάς Χαλανδρίου και Λεωφ. Παπανικολή
Η όλη προσπάθεια γίνεται εθελοντικά από τα μέλη της ομάδας
με απευθείας συνεργασία με τον βίο-καλλιεργητή.

Πως Λειτουργεί η Ομάδα ΚΟΣΑΠ-Λαχανικών Χαλανδρίου
Ξεκινήσαμε τον Μάρτιο του 2012 και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα με αλλαγές και βελτιώσεις, που αναφέρονται παρακάτω. Οι συμμετοχές μας είναι για 15 έως 25 εβδομαδιαία καλάθια. Τα πρώτα χρόνια έχει τύχη να ακυρώσουμε παραδόσεις λόγω μικρής συμμετοχής και λόγω πολύ βροχερών καιρικών συνθηκών που εμπόδισαν το παραγωγό να κάνει την συγκομιδή. Η ομάδα μας δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρονική εφαρμογή δικτύωσης ή προβολής, αλλά απλό ημέιλ, sms ή τηλεφώνημα. Κάθε μέλος επιβεβαιώνει την παραγγελία του καλαθιού μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. Υπεύθυνοι εθελοντές για τις παραγγελιές είναι ο Κώστας, Θωμάς, Αθανασία. Οι παραδόσεις γίνονται σε ισόγειο χώρο κάθε Δευτέρα βράδυ 8-8:30μμ
(υπάρχει καλή δυνατότητα ολιγόλεπτου πάρκινγκ).
Είμαστε σε συνεργασία με βιολογικό καλλιεργητή από τα Κούρκα, Αττικής κοντά στην λίμνη του Μαραθώνα. Παραλαμβάνουμε 7-8+ κιλά από 7-10 είδη εποχιακά λαχανικά. Ο παραγωγός μας είναι πολλές φορές εξαιρετικά γενναιόδωρος με το καλάθι να φτάνει και τα 10-11 κιλά! Ενώ θα πρέπει να περιμένετε και κάποια καλάθια του χειμώνα ή στην αλλαγή των εποχιακών καλλιεργειών να είναι ελαφρότερα, όχι όμως λιγότερο από 6 κιλά.

Ενδεικτικά τα βιολογικά λαχανικά που διατίθενται είναι Πατάτες, Παζάρια, Καρότα, Ραδίκια, Ντομάτες (υπαίθριες), Κουνουπίδια, Αγγουράκια, Χόρτα, Λάχανα, Λαχανίδες, Μπρόκολο, Πράσα, Σπανάκι, Βλίτα, Σέλερι, Σελινόριζα, Μαρούλια, Ρόκα, Σαλάτες, Σέλινο, Άνηθος, Μαϊντανός, Κρεμμυδάκια, Ραπανάκια, Αδράκλα. Τα λαχανικά ενός καλαθιού είναι αρκετά για 3-4 άτομα την εβδομάδα για νοικοκυριά που μαγειρεύουν καθημερινά.

Μετά από την δοκιμαστική περίοδο γνωριμίας με πληρωμή επί της παραλαβής του καλαθιού (αντίτιμο10 ευρώ), αρχίζουμε τώρα την φάση της προπληρωμής των 4ων καλαθιών του μήνα. Η προώθηση και διάδοση του εγχειρήματος γίνεται από στόμα σε στόμα, το μπλοκ των Αργοναυτών και με προσωπικά ημέιλ. Τον Μάιο του 2012 είχαμε κάνει μια παράδοση στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου δίπλα στην παιδική χαρά, για την ανοικτή προβολή της ομάδας μας.

Πως λειτουργούμε σήμερα (Σεπτέμβριος 2014):
.
•         Ο καταναλωτής επιβεβαιώνει την συμμετοχή του μέχρι Δευτέρα μεσημέρι με email ή sms στους συντονιστές της ομάδος Αθανασία, Κώστα ή Θωμά.
•        Τα λαχανικά κόβονται αυθημερόν (το πρωί της ημέρας της παράδοσης).
•         Η παράδοση γίνεται με μίνιμουμ 15 συμμετοχές, αλλιώς μπορεί και να ακυρωθεί.
•         Η παραλαβή γίνεται Δεύτερα 8-8:30μμ σε ισόγειο στέκι κοντά στην Παπανικολη (ζητήστε να σας σταλθεί χάρτης).
•        Παραλαμβάνουμε τα λαχανικά σε μια μεγάλη τσάντα που επιστρέφεται άδεια την επόμενη φορά. Η πρώτη τσάντα δίνεται δωρεάν από τον παραγωγό μας (οι επόμενες μπορεί να χρεώνονται στη τιμή κόστους των 0.5 ευρω).
•   Μετά από μικρή δοκιμαστική περίοδο γνωριμίας με πληρωμή επί της παραλαβής του καλαθιού με 10 ευρώ, αρχίζουμε να προπληρώνουμε 40 ευρώ στην αρχή του μήνα τα 4α καλάθια του μήνα. Η προπληρωμή γίνεται απευθείας στον παραγωγό για να αποφεύγεται η συναλλαγή στον δρόμο.
•         Προσπαθούμε να έχουμε ένα ισορροπημένο καλάθι με τα είδη λαχανικών για τους περισσότερους καταναλωτές μας.
•         Μερικές φορές μπορεί να παίρνουμε επιπλέον σε βάρος λαχανικά που να πετούμε αρκετά λόγω εκτεταμένου ξεκαθαρίσματος
•        Στις αρχές κάθε μήνα μπορείτε να ενημερώνεστε για τα εποχιακά λαχανικά του μήνα.
•         Οι εθελοντές συντονιστές πέρα από το να κανονίζουν τις παραγγελιές, και να βελτιώνουν την διαδικασία, είναι εκεί για να μιλούν με τους καταναλωτές και τον παραγωγό μας και να κτίζουμε περαιτέρω την συνεργασία μας.
•         Κάθε χρόνο τον Ιούνιο κάνουμε μια γιορτή στο κτήμα του παραγωγού μας για να γνωρίσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας το κτήμα και την παραγωγή των λαχανικών, για να ενημερωθούμε με παρουσιάσεις και να μιλήσουμε για τα θέματα που μας αφορούν, αλλά και για να γιορτάσουμε όλοι μαζί με μουσική στο κτήμα του παραγωγού μας.

Καθότι θεωρούμε ότι είμαστε ακόμη σε αρχικά στάδια λειτουργίας ως ομάδες ΚΟΣΑΠ, γίνονται συνεχώς βελτιώσεις και με την δική σας βοήθεια. Η όλη προσπάθεια γίνεται εθελοντικά από τα μέλη της ομάδας.

Για συμμετοχή:  Θωμάς Άνεμος
thomas_anemos@yahoo.com 
http://agronaftes.blogspot.com/


Φώτο του καλαθιού λαχανικών το 2011

Επόμενα βήματα:
•        Πέρα των δυο συντονιστών εθελοντών θέλουμε ακόμη 1-2 εθελοντές που να μπορούν εναλλακτικά να βοηθούν λειτουργικά στις παραδόσεις.
•         Θέλουμε να αυξηθούν οι συμμετοχές στις 30 ώστε να μην έχουμε ενίοτε μειωμένες συμμετοχές κάτω των 15 καλαθιών και πιθανών ακυρώσεων τις όλης παραλαβής.
•         Η προπληρωμή μπορεί να γίνει και με δέσμευση για μια σεζόν (φθινοπωρινή ή ανοιξιάτικη).
•         Θέλουμε να έχουμε ένα δικτυακό τόπο παρουσίασης και προβολής.
•        Κοιτάμε και για δεύτερο εναλλακτικό χώρο παράδοσης.


Φώτο του καλαθιού λαχανικών το 2011

Η ΚΟΣΑΠ – Η Κοινωνικά Στηριζόμενη Αγροτική Παραγωγή
Πλεονεκτήματα και προσαρμογές για τον καταναλωτή

Τα πλεονεκτήματα για τον καταναλωτή:
1.       Σταθερή σχέση με ένα παραγωγό (ποιότητα, εμπιστοσύνη).
2.       Φτηνότερα βιολογικά λαχανικά
3.       Κυκλική παραλαβή για μικρότερες μετακινήσεις.
4.       Απεξάρτηση από τιμές και καθημερινές χρηματικές συναλλαγές.

Οι αναγκαίες προσαρμογές για τον καταναλωτή:
1.       Παίρνει σταθερή ποσότητα κάθε εβδομάδα που αν δεν μπορεί να την καταναλώσει την μοιράζει σε φίλους του.
2. Αν λείπει στέλνει αντικαταστάτη (ή δεν παίρνει το καλάθι μπορεί να δίνεται σε φιλανθρωπία).
3.       Το καλάθι είναι για 3-4 άτομα. Αν κάποιος είναι ένας βρίσκει κάποιον άλλο και το μοιράζεται ή παίρνουμε κάθε δυο εβδομάδες.
4.       Προπληρώνει τα 4 καλάθια του μήνα.
5.       Τα προσφερόμενα είδη του καλαθιού είναι εποχιακά και δεν τα διαλέγει ο καταναλωτής. Μπορεί να παραλαμβάνει και κάποια είδη που δεν είναι συνηθισμένος να καταναλώνει.
6.       Μπορεί να κάνει συντονισμό με γείτονες της ομάδας για κυκλική παραλαβή.
7.       Συμμετοχή σε συναντήσεις και γιορτές της ομάδας για καλύτερη γνωριμία, συντονισμό και λειτουργία.

Φώτο από παράδοση το 2011.